Toyota-rijders fervente Sinterklaasvierders

Zondag is het 5 december, de dag dat Sinterklaas wordt gevierd. Maar hoe wordt Sinterklaas gevierd, wat is het favoriete Sinterklaassnoepgoed en welke Sinterklaasliedjes zijn het populairst? En is er een verband tussen de auto waarin men rijdt, haarkleur of de partij waarop men heeft gestemd en het vieren van Sinterklaas? Synovate ondervroeg ruim 1.300 Nederlanders over dit onderwerp in de afgelopen week en de uitkomsten zijn hier en daar verrassend!

Toyota-rijders fervente Sinterklaasvierders
Zes op de tien Nederlanders vieren dit jaar Sinterklaas, hiermee is het feest minder populair dan Kerst en Oud en Nieuw, die door acht op de tien Nederlanders worden gevierd. Mensen die links schrijven, Toyota-rijders en CDA’ers zijn fervente Sinterklaasvierders. PVV’ers en kale mensen vieren relatief minder vaak Sinterklaas.

Jongeren dobbelen vaker om cadeautjes
De meeste Nederlanders die Sinterklaas vieren doen dit op zondag 5 december. De overigen vieren het vooral op de zaterdag en vrijdag ervoor. 54% viert Sinterklaas op de traditionele manier met een zak vol cadeautjes en vier op de tien trekken lootjes. Eén op de tien speelt het Sinterklaasspel waarmee met dobbelstenen wordt bepaald hoe de cadeautjes worden verdeeld. Dit spel is vooral populair onder jongeren.

Eén op de drie roodharigen zet de schoen
Als men Sinterklaas viert, komt er in één op de tien gevallen een Sinterklaas op visite. Bij 21% van de Nederlanders is hij kennelijk al geweest, want zij kregen iets in hun schoen. Opvallend is dat vooral mensen met rood haar hun schoen al hebben gezet: onder deze groep was het percentage schoenzetters 32%.

Kinderen van Renault-rijders zetten vaker hun schoen
Kinderen mogen gemiddeld twee keer hun schoen zetten. Kinderen waarvan de ouders VVD of GroenLinks stemmen, Renault rijden of links schrijven hebben geluk. Zij mogen dit jaar drie keer hun schoen zetten. Gemiddeld geeft de Sint schoencadeautjes van ruim 4 euro.

CDA-kiezers het meest royaal met cadeautjes
De meeste cadeautjes worden aangeschaft in de winkel, maar 43% van de Sinterklaasvierders krijgt ook cadeautjes die de Sint via Internet heeft gekocht. Gemiddeld wordt zo’n 52 euro uitgegeven aan cadeautjes. CDA-kiezers geven ruim twee keer zoveel uit aan cadeautjes (80 euro) dan SP-kiezers (35 euro). Mensen die vaak met het openbaar vervoer reizen, geven slechts 33 euro uit aan cadeautjes.

Kale mensen zien Sinterklaas het vaakst
Gemiddeld hebben de Nederlanders Sinterklaas al zeven keer gezien dit jaar. Dit kan in het echt zijn maar ook op televisie of in de krant. Linkshandigen hebben de Sint al negen keer gezien en kale mensen zelfs al elf keer. Zouden ze wellicht jaloers zijn op de volle bos haar die de Sint nog heeft op zijn hoge leeftijd?

Chocoladeletter populairste Sinterklaassnoepgoed
Het populairste Sinterklaassnoepgoed zijn chocoladeletters gevolgd door pepernoten, speculaas en marsepein. Jongeren hebben vaker een voorkeur voor pepernoten, terwijl ouderen vaker speculaas het lekkerst vinden. Wel vindt twee derde van de Nederlanders het belangrijk dat de chocoladeletter duurzaam geproduceerd is.

‘Zie de maan schijnt door de bomen’ populairste Sinterklaasliedje
Nederlanders zijn erg bekend met het muzikale repertoire van Sinterklaas. Gemiddeld kent men 17 Sinterklaasliedjes. Als we vragen welke vijf liedjes men het mooist vindt, komen drie liedjes duidelijk naar voren, namelijk:
‘Zie de maan schijnt door de bomen’ (46%)
‘Hoor de wind waait door de bomen’ (44%)
‘Zie ginds komt de stoomboot’ (42%)
Kerstmis leuker, maar Sinterklaas sympathieker
Als we vragen wat men leuker vindt; Sinterklaas of Kerstmis, dan moet Sinterklaas het afleggen. Alleen Toyota-rijders vinden Sinterklaas leuker. Wel vindt men Sinterklaas over het algemeen sympathieker dan de Kerstman.

Sinterklaasactiviteiten zijn leuk
Wanneer we een aantal activiteiten voorleggen die te maken hebben met Sinterklaas, blijkt dat men deze over het algemeen erg leuk vindt. Driekwart van de Nederlanders vindt de Sinterklaasliedjes in winkelcentra leuk en zeven op de tien waarderen de extra koopavonden. Twee derde vindt het leuk om Sinterklaasinkopen te doen, een even groot aandeel vindt televisieprogramma’s over Sinterklaas leuk. Verder vindt 58% van de Nederlanders het leuk om gedichten te schrijven en 56% om surprises te maken. 38% van de Nederlanders heeft ooit zelf wel eens voor Sinterklaas of Zwarte Piet gespeeld.

Sinterklaas belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur
Ten slotte zijn Nederlanders zich erg bewust van het belang van Sinterklaas. Zo vindt 91% van de Nederlanders Sinterklaas een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en een even groot percentage vindt dat zonder Zwarte Piet het Sinterklaasfeest niet compleet is. Daarnaast vinden zeven op de tien dat kerstartikelen alleen na Sinterklaas verkocht zouden mogen worden. Slechts 5% van de Nederlanders is van mening dat Sinterklaas niet meer van deze tijd is. Wel vindt de helft van de Nederlanders het Sinterklaasfeest te commercieel en dat kinderen te veel verwend worden met Sinterklaas.

This entry was posted in Nieuws, Onderzoek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.