Dobbelspel

Een dobbelspel is een leuk alternatief voor mensen die wel Sinterklaas willen vieren, maar dat niet op de traditionele manier willen doen (omdat ze bijvoorbeeld geen kinderen hebben) en geen lootjes trekken. Dit spel wordt dan ook vaak door jongeren gespeeld.

Iedereen die deelneemt, koopt voor een afgesproken bedrag cadeautjes. Dit mag van alles zijn, maar je kan bijvoorbeeld ook afspreken dat iedereen 1 gek/grappig cadeau koopt en 1 “serieus” cadeau. Alle pakjes worden verzameld en op een stapel gelegd en dan begint het dobbelen.
Degene die het eerste 6 gooit mag een pakje van de stapel pakken, maar nog niet uitpakken. Zet het pakje voor je neer, want het is nog niet van jou… Iemand doet pas mee als hij minimaal 1 cadeau heeft (dus een keer 6 heeft gegooid). Voor het aantal andere ogen geldt het volgende:
– als je 1 gooit, moet er een cadeau worden weggegeven aan een andere deelnemer;
– als je 2 gooit, moet iedereen een cadeau aan zijn rechter buurman/vrouw geven;
– als je 3 gooit, gebeurt er niks en mag de volgende gooien;
– als je 4 gooit, moet je met iemand een cadeau ruilen;
– als je 5 gooit, mag je een pakje bij iemand “stelen”;
– als je 6 gooit, mag een pakje van de stapel worden gepakt of een eigen nog ongeopend pakje worden uitgepakt. Dan is het cadeau nog steeds niet voor jou, het kan nog steeds geruild of gestolen worden.

Pas op het moment dat het laatste pakje wordt uitgepakt, is het spel afgelopen en mag iedereen de cadeaus die hij op dat moment heeft, houden.

Het spel is op allerlei manieren uit te breiden en aan te passen. Er kan dus naar eigen inzicht en plezier afgeweken worden van bovenstaande variant.

Comments are closed.