Sinterklaas is 2,6 procent duurder uit

De prijs van een volle zak met sinterklaascadeaus ligt dit jaar 2,6 procent hoger dan een jaar geleden. Daarmee is de sinterklaasinflatie flink hoger dan de ‘gewone’ inflatie van 1,6 procent in oktober. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het economisch bureau van ING.

Vooral de inflatie voor cadeaus voor volwassenen is dit jaar met 3,3 procent hoog. Dat komt met name door de prijzen van boeken en parfums. Boeken zijn momenteel 5,4 procent duurder dan een jaar eerder. Geurtjes en andere schoonheidsproducten zijn 3,6 procent gestegen in prijs.

Het economisch bureau berekent elk jaar de sinterklaasinflatie. Daarbij worden de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van oktober van veel gegeven cadeaus gebruikt. Voor kinderen is dat snoep, speelgoed en chocola, voor volwassenen dvd’s, boeken, geurtjes en sieraden. Vorig jaar stegen de prijzen voor Sinterklaas veel minder hard, met een half procent, terwijl toen de echte inflatie door de btw-verhoging uitkwam op 2,9 procent.

This entry was posted in Cadeaus, Nieuws, Onderzoek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.