Zwarte Piet – de knecht van Sinterklaas

Wodan

Er zijn vele theoriën over het ‘ontstaan’ van Zwarte Piet als knecht van Sinterklaas. De eerste is dat de herkomst van Zwarte Piet ligt in de Germaanse god Wodan. Wodan (zie de geschiedenis van Sinterklaas) werd begeleid door de twee raven Hugin en Munin die hem informeerden over het gedrag van de mensen. De raven luisterden, net als Zwarte Piet, aan de schoorsteen om Wodan over de goede en de slechte daden van de stervelingen te vertellen. Zwarte Pieten informeren Sinterklaas nu over de stoute kinderen. De raven zouden ook de veer op de mutsen van de Zwarte Pieten verklaren.
Italiaanse schoorsteenveger

Een andere theorie zegt dat Zwarte Piet een Italiaanse schoorsteenvegersknecht is. Zijn gezicht is zwart van het roet, hij klimt op de daken, heeft net als een schoorsteenveger een roe en ook draagt hij Italiaanse schoorsteenvegerskleding.

Vrijgekochte slaaf

Tenslotte is er het verhaal dat Nicolaas van Patara (Sinterklaas dus) op de slavenmarkt in Myra een keer een Afrikaans jongetje zag. Het jongetje heette Piter (afgeleid van Petrus). Nicolaas kocht de jongen vrij en uit dankbaarheid bleef Piter de heilige Nicolaas dienen.

Mengsel

Welke van bovenstaande (er zijn er nog veel meer) theorieën klopt, weet niemand meer. De moderne Zwarte Piet is een mengelmoes van de vele verschillende theorieën.

 

Het ware verhaal over de herkomst van Zwarte Piet in beeld

Infographic - Het ware verhaal achter de herkomst van Zwarte Piet
Klik op de afbeelding voor een vergroting. Delen op Facebook, Twitter etc is uiteraard toegestaan 🙂
Comments are closed.