Bruidschat in je schoen
Er gaat een verhaal dat Sint Nicolaas van Patara drie arme zussen heeft geholpen door in een nacht drie goudstukken door hun open slaapkamerraam te gooien, welke in de schoenen van de zussen kwamen. Zo hadden zij een bruidschat, konden ze trouwen en hoefden ze niet de prostitutie in. Op deze manier is het schoen zetten bij het Sinterklaasfeest gaan horen.
In de kerk
Vroeger (vanaf ongeveer de 15e eeuw) zetten men de schoen in de kerk. Rijke mensen legden dan wat in de schoenen. Dat gebeurde op 5 december, dus op pakjesavond. De opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december.
Jan Steen
Het schoen zetten werd al snel niet meer alleen in de kerk gedaan, maar ook in de huiskamer. Vanaf de 17e eeuw gebeurde dat in ieder geval al. Kunstschilder Jan Steen heeft namelijk in de 17e eeuw het Sinterklaasfeest op twee schilderijen vastgelegd. Daarop is ook goed te zien dat kinderen hun schoen hadden gezet en daar wat in hadden gekregen.
Wortel
De wortel in de schoen voor het paard van Sinterklaas verwijst naar de offers die vroeger aan de goden werden geschonken.