Chocoladeletter

Middeleeuwen

De traditie van chocoladeletters zou terug te voeren zijn tot de middeleeuwen. Toen leerden leerlingen op kloosterscholen lezen en schrijven met behulp van losse letters van brooddeeg, die als beloning mochten worden opgegeten. Het brooddeep is inmiddels vervangen door chocolade en worden er jaarlijks in Nederland zo’n 20 miljoen chocoladeletters verkocht.

Gewicht

Chocoladeletters hebben meestal allemaal hetzelfde gewicht, zodat iedere chocoladeletter uit evenveel chocolade bestaat. De ‘kleine’ letters zoals de I worden meestal dikker gemaakt dan bijvoorbeeld de E.

De M; de meest verkochte chocoladeletter

De M is overigens meest verkochte chocoladeletter in Nederland. De meeste Nederlandse voornamen beginnen met een M en natuurlijk ook woorden als Mama. Een andere reden is waarschijnlijk omdat de heilige Maria ook met een M begint. Het Sinterklaasfeest blijft toch een feest met veel katholieke invloeden. Ook S van Sint is een populaire letter.

Eerlijke chocoladeletters

Opvallende trend in chocoladeletters is de spectaculaire groei van fair trade chocoladeletters. In 2009 was slechts 15 procent van alle chocoladeletters die in Nederland verkocht werden ‘eerlijk’. Een jaar later was dat gestegen tot maar liefst ruim 95 procent. Bijna alle chocoladeletters in de winkels zijn dus duurzaam. Dat betekent dat de boeren een fatsoenlijke prijs voor hun cacao hebben ontvangen.

Lettertype chocoladeletter

Chocoladeletters worden bijna altijd vormgegeven in het font Egyptienne. Wil je dit lettertype gebruiken in bijvoorbeeld je gedicht. Het lettertype Egyptienne is gratis te downloaden via www.dafont.com.
Comments are closed.