Recept om speculaas te maken
Ingrediënten:
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– mespuntje zout
– 125 gram boter
– 150 gram basterdsuiker
– 1 eetlepel speculaaskruiden
– 2 eetlepels melk of water
– 50 gram koekkruimels
– 25 gram amandelen
– rijstebloem of aardappelmeel
Bereidingswijze:
– Zeef de bloem en de basterdsuiker en doe dit met een snufje zout, de specerijen en de harde boter bij elkaar. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
– Kneed het deeg vlug tot een samenhangende massa die niet brokkelt.
– Laat het deeg bij voorkeur een nacht, maar minstens een uur, op een koele plaats rusten.
– Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakplaat in met margarine.
– Rol het deeg uit tot een lap van 3 à 4 centimeter dikte. Voor dunne speculaasjes: 2 centimeter.
– Steek of snijd eventueel figuren uit, garneer het speculaas met gepelde amandelen (lichtjes in het deeg drukken).
– Leg het geheel op de ingevette bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven in circa 30 minuten lichtbruin en gaar. Houd voor dunne speculaasjes ongeveer 15 minuten aan.